18 december 2016 – Het Zanzaretta Quintet – Madrigalen van Carlo Gesualdo

Het Zanzaretta Quintet met Madrigalen van Carlo Gesualdo.

zanzaretta-quintet

Het Zanzaretta Quintet is in 1997 opgericht door Sandra Macrander, die haar fascinatie voor de madrigalen van Carlo Gesualdo da Venosa wilde delen met vier andere zangers, om deze tot klinken te brengen, en in passende ambiances te presenteren.

Carlo Gesualdo da Venosa was een componerende prins, die rond 1600 in de buurt van Napels over uitgestrekte landerijen regeerde. Het was een excentriek man met een vreemde levenswandel. Tot op de dag van vandaag wekt zijn muziek zowel bewondering als verwondering om de schoonheid, en de grilligheid wat betreft tekstuitdrukking, ritmiek en harmonische wendingen. Hoewel de madrigalen gekenmerkt worden door een sterke dramatiek, wordt de inhoud van de teksten tijdens het optreden met een knipoog uiteengezet.

De naam van Het Zanzaretta Quintet is ontleend aan één van de meest scabreuze teksten, waarin een kansloze minnaar jaloers toekijkt hoe zijn onbereikbare liefde een mugje, een Zanzaretta, aan haar boezem plet.

Naast de madrigalen van Gesualdo da Venosa richt het kwintet zich op muziek van tijdgenoten als Monteverdi, Lassus, Pallavicino.

 De zangers: Marie-Anne Pak – sopraan, Paul Kaspers – bas, Jan Fekke Ybema – tenor, Hilda Houtkoop – alt, Sandra Macrander – mezzosopraan.

Vaak brengt het kwintet concerten in samenwerking met een luistist of gitarist, die instrumentale intermezzi verzorgt, zoals luitist David Mackor.  Het Zanzaretta Quintet is samengesteld uit doorgewinterde amateurzangers met een brede waaier aan ervaring. Verschillende muzikaal adviseurs leveren met regelmaat een bijdrage aan de ontwikkeling van het ensemble.

Zondag 18 december 2016, aanvang 15:00, deur open 14:30.

Prijs € 12,50.

Reserveren: info@wiewatwaarop49.nl of 0654667049.

Share